Németország az orosz dezinformáció fő célpontja az EU-n belül

március 9., kedd 14:04

Az Európai Unión belül Németország lett az elsődleges célpontja az orosz dezinformációs támadásoknak, állítja egy kedden megjelent jelentés, amit a Reuters szemlézett.

Az EU orosz dezinformáció felderítésére szakosodott szerve, az EUvsDisinfo, ami az Európai Külügyi Szolgálata alatt fut, kedden közölt jelentésében azt írja, hogy az adatbázisuk indítása, azaz 2015 óta 700 alkalommal figyelték meg, hogy Németországgal kapcsolatban szándékosan megtévesztő, hamis információkat próbáltak meg terjeszteni orosz források. A második helyen Franciaország áll, 300 esettel, majd Olaszország következett 170 esettel, míg Spanyolország negyvennel.

Az orosz dezinformációs tevékenységet követő szolgálatot 2014-ben, a Krím elfoglalása után hozták létre. Jelentésük szerint a Kreml arra törekszik, hogy Németországot egy olyan államként állítsa be, ahol meghatározó az irracionális oroszutálat. Kitértek arra is, hogy az orosz dezinformációs tevékenység célja, hogy bizonytalanságot, viszályt keltsen, és ezzel tere legyen az orosz hivatalnokoknak a manőverezésre. Az orosz kettősbeszéd ugyanis szerintük kihasználja az EU és Németország elköteleződését a párbeszéd mellett.

A Reuters emlékeztet rá, hogy Alekszej Navalnij megmérgezése után Németország követelte a leginkább, hogy az EU vessen ki több szankciót Oroszországra, és Navalnij Németországban gyógyulhatott.

Az EU tagállamok vezetői legközelebb a március végi csúcstalálkozójukon fognak beszélni az EU és Oroszország egyre rosszabb kapcsolatáról.