Biztonsági erők vették körbe a sztrájkoló vasutasok épületét Mianmarban

A mianmari biztonsági erők körbevettek szerdán Rangunban egy vasúti épületegyüttest, ahol sztrájkolnak a vasúti dolgozók a katonai rezsim ellen, jelentették hírügynökségek.

Több sztrájkoló feltett olyan felvételeket a közösségi médiára, amelyeken látszik, hogy a biztonsági erők körbe veszik az épületegyüttest. Egy meg nem nevezett sztrájkoló telefonon azt mondta a Reuters tudósítójának: tartanak attól, hogy a biztonsági erők erőszakosan akarnak majd véget vetni tiltakozó munkabeszüntetésüknek, és letartóztatják őket.

Mianmarban már több mint hatvan tüntető halálát okozták a hatóságok, és 1900-at őrizetbe vettek egy jogvédő szervezetnek, a Politikai Foglyokat Támogató Egyesületnek a közlése szerint. A hadsereg és a rendőrség többször használt éles lőszert a tüntetők ellen. A napokban interjú készült egy mianmari rendőrrel, aki elmondta, hogy voltak viszont olyan rendőrök, köztük ő is, akik megtagadták a tűzparancsot, majd a szomszédos Indiába menekültek.

A rendőrség kedden folytatta a független médiával szembeni leszámolást is, rajtaütött két sajtóorgánumon, és letartóztatott két újságírót. A február 1-jei katonai hatalomátvétel óta immár 35 újságírót tartóztattak le a Myanmar Now című lap összesítése szerint, de közülük 19-et már szabadon engedtek.  

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden este nem tudott megállapodni arról a brit kezdeményezésű nyilatkozatról, amelyben elítélték volna a mianmari katonai hatalomátvételt, önmérsékletre szólították volna föl a katonai vezetést, és újabb büntetőintézkedésekkel fenyegették volna meg. De diplomaták közlése szerint valószínűleg folytatódnak a tárgyalások a nyilatkozatról, mert Oroszország, Kína, India és Vietnam módosításokat terjesztett be a javaslathoz, egyebek között azt, hogy nem neveznék puccsnak a puccsot, és nem fenyegetnék büntetőintézkedésekkel a katonai vezetést.

Ba Mio Thein, a katonai puccs nyomán feloszlatott felsőház egyik volt képviselője közölte kedden, hogy hatósági őrizetben meghalt a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) volt kormánypárt egyik vezető tisztségviselője, akit aznapra virradóan tartóztattak le. Zav Mjat Linn az ország elmozdított korábbi vezetője, Aung Szan Szú Kjí pártjának tisztségviselője volt. Ő már a második NLD-tisztségviselő, aki életét vesztette a hatósági őrizetben. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.