Megszavazták Biden 1900 milliárdos mentőcsomagját, azt pénteken alá is írhatja az elnök

külföld
2021 március 10., 20:56

Az amerikai képviselőház megszavazta a Joe Biden amerikai elnök által javasolt 1900 milliárd dollár összértékű koronavírus-mentőcsomagot, így az pénteken, az elnök aláírásával érvénybe is léphet majd. A csomagot a képviselőház 220 demokrata képviselője szavazta meg, 211 republikánus képviselő ellene szavazott. Ez az ötödik mentőcsomag, amelyet elfogadtak a járvány kezdete óta, de az első azóta, hogy Joe Bident beiktatták és a Kongresszus mindkét házában a demokraták kerültek pár fős többségbe.

A csomag részeként egy bizonyos éves kereset alatt minden amerikai állampolgárnak 1400 dollárt küld a szövetségi kormányzat.Emellett szeptemberig heti 300 dollárra emeli a munkanélküli segélyt, 49 milliárd dollárt különít el a oltásra és tesztelésre, 130 milliárd dollárt az iskolák támogatására, 350 millió dollárt pedig az állami, helyi és törzsi kormányzatok kisegítésére.

A mentőcsomagról szóló törvény tervezetét egyszer már megszavazta a képviselőház, még mielőtt az a szenátus elé került volna. Abban az 1400 dolláros csekk mellett 300 helyett 400 dollárra emelték volna a munkanélküli segélyt és kicsit többet allokáltak volna az iskoláknak is. A legnagyobb különbség viszont az, hogy az eredeti javaslatban az is szerepelt, hogy emeljék óránként 15 dollárra a minimálbért.

A szenátusban viszont ez az elem kikerült a javaslatból, egyrészt a demokrata párton belüli megosztottságok miatt, másrészt azért, mert a szenátus ügyrendjét felügyelő hivatalnok úgy ítélte meg, hogy a minimálbér emelése nem költségvetési kérdés, így nem lehet rá alkalmazni azt a különleges törvényhozatali eljárást, amivel a demokrata párt le tudja törni a republikánus kisebbség obstrukcióját (arról, hogy a szenátus mindenkori kisebbsége hogyan és miért tudja zsarolni a többséget az obstrukción keresztül, itt írtunk részletesebben). A szenátus által ezek után szombaton elfogadott javaslat ezért újra a képviselőház elé került. (BBC)