Valaki szakszerűen szabotált egy tehervonatot, kevésen múlt, hogy balesetet is okozzon

március 10., szerda 14:10

Két hete a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál valaki lekapcsolta és mechanikusan lefékezte egy tehervonat utolsó kocsiját, és csak a következő vonat vezetőjének éberségén és szerencséjén múlt, hogy nem történt baleset - írja a Telex.hu. Vasutasok úgy tartják, szabotázskísérletről van szó. Az ügyben közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz a BRFK.

A Rákospalota-Újpest állomás előtt a tehervonat 8 percet állt. Ezt használta ki valaki, hogy lekapcsolja az utolsó kocsit, leszedje annak a végéről a végjelzés-tárcsákat és átrakja az utolsó előtti kocsi hátuljára, ezek után pedig mechanikusan lefékezte a kocsit. A Telex belső forrásai szerint ehhez nagy szakértelem kellett, anélkül ugyanis a mozdonyvezető fékrendszer működésén keresztül vagy az állomásfőnök a végjelzés-tárcsák hiánya miatt észrevette volna, hogy valami nincs rendben. Azt is tudnia kellett az elkövetőnek, hogy a vonat legalább 5 percig állni fog, különben azt kockáztatta volna, hogy elindul a vonat, miközben ő a kocsik között áll.

Szerencsére nem történt baleset, amiben közre játszott, hogy a következő tehervonat egyéb okok miatt csak 40 km/órás sebességgel tartott az állomás felé, fele olyan gyorsan, ahogy ezen a szakaszon amúgy haladni szoktak a vonatok. A mozdonyvezető így időben észrevette a sínen álló vagont és 40 méterrel az akadály előtt le tudta fékezni a vonatot.