A katonai junta korrupcióval gyanúsítja Aung Szan Szú Kjit, Mianmar letartóztatott polgári vezetőjét

külföld
2021 március 11., 12:31

Az ország demokratikusan megválasztott vezetőit február 1-én puccsel megbuktató mianmari katonai junta azzal gyanúsítja Aung Szan Szú Kjit, az ország megbuktatott vezetőjét, hogy törvénytelenül fogadott el 600 ezer dollárt és meg nem nevezett mennyiségű aranyat. A Szú Kjival szembeni eddigi legsúlyosabb gyanúsítástt egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá, írja a BBC.

Szú Kji pártja tavaly elsöprő győzelmet aratott a mianmari parlamenti választásokon. Ezek eredményét a puccsisták kétségbe vonják, bár a független nemzetközi megfigyelők szerint semmi sem támasztja alá csalásvádjaikat.

Szú Kjit az elmúlt öt hétben ismeretlen helyen tartották fogva. többek között azzal a gyanúval, hogy "félelmet és riadalmat" okozott, törvényellenesen tulajdonolt rádiót és megsértette a járványügyi korlátozásokat. Ezt tetézték most, egyelőre bizonyíték nélkül a kenőpénz elfogadásának gyanújával.

A február 1-i puccs óta folyamatosak az utcai tiltakozások, a polgári kormány hívei annak ellenére is kitartanak az utcákon, hogy a hadsereg egyre keményebben lép fel ellenük. Csütörtökön újabb hét halálos áldozata volt a karhatalmi erőszaknak, így a tiltakozások kezdete óta már legalább hatvanan vesztették életüket. (Via BBC)