Peking "megreformálta" Hongkong választási törvényét

külföld
2021 március 11., 09:29
"A Kínai Kommunista Párt megöl" - hirdeti egy hongkongi demokrata tüntető installációja.
photo_camera "A Kínai Kommunista Párt öl" - hirdeti egy hongkongi demokrata tüntető installációja. Fotó: RINGO CHIU/AFP

Kína csütörtökön lényegében felszámolta a hongkongi demokrácia maradékát: az Országos Népi Gyűlésnek nevezett, a kommunista párt határozatait pecséttel ellátó parlamentparódia csütörtökön 2895 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a papíron autonóm Hongkong új választási törvényét, melyben

  • egyrészt 70-ről 90 főre emelték a hongkongi parlament létszámát, ezzel garantálva, hogy a választott 35 képviselővel szemben garantált többsége legyen a lényegében Peking által kiválasztott képviselőknek;
  • másrészt arról is határozott, hogy a 35 választott helyre pályázó jelöltet is egy Pekingbarát testület válogathatja majd ki.

A képviselőjelöltek kiválasztásánál a "hazafiak kormányozzák Hongkongot" elvet kell érvényesíteni. "Hazafinak" Peking meghatározása szerint a kommunista párt és Kína fennhatóságának elkötelezett hívei számítanak.

Vagyis jó eséllyel a hongkongiak a következő választáson már csak Kína-párti jelölteket választhatnak a parlamentbe a Kína-párti kinevezettek mellé. Ez lényegében a hongkongi demokrácia teljes eltörlését jelenti, bár az egykori gyarmat 1997-es visszaadásakor Kína és Nagy-Britannia abban állapodtak meg, hogy a városállam különleges státusa és autonómiája ötven évig, 2047-ig megmarad. (Via MTI)