27 millió dollárt fizet George Floyd családjának Minneapolis városa

27 millió dolláros, azaz több mint 8 milliárd forintos kártérítésben állapodott meg George Floyd családja Minneapolis városával.

George Floyd tavaly májusban halt meg rendőri intézkedés közben, mikor egy Derek Chauvin nevű rendőr addig térdelt a férfi nyakán, amíg meg nem fulladt.

Az életéért könyörgő Floydról készült videó kikerült az internetre, halála a feketék elleni rendőri erőszak tragikus iskolapéldája lett, és hatalmas tüntetéssorozatot indított el. 

Minneapolis városi tanácsa ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy 27 millió dolláros kártérítésben részesítsék a családot. Ez a legnagyobb összeg, amiben valaha ilyen ügyben, még tárgyalás előtt megegyeztek.

"Ez azt az üzenetet küldi mindenkinek, hogy a fekete életek igenis számítanak és a feketék elleni rendőri erőszaknak véget kell vetni"

- nyilatkozta a család ügyvédje, Ben Crump.

Derek Chauvin tárgyalása március 29-én kezdődik, jelenleg az esküdtszék tagjainak kiválasztása zajlik. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.