Alaptörvény-ellenes visszamenőleg érvényesíteni a nemváltoztatás jogi elismerését tiltó szabályt

POLITIKA
2021 március 12., 10:44

Tavaly tavasszal, a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet elején a kormány javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek arról, hogy kerüljön be az anyakönyvi nyilvántartásba a születési nem, amit „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határoznak meg.

A születési nem a javaslat értelmében felváltotta a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, ez az adat pedig nem megváltoztatható. A május végén elfogadott törvény ilyen módon ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését. A törvényjavaslatnak hazai és nemzetközi szinten is nagy visszhangja volt.

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A törvény előírta, hogy az új szabályokat a módosítás hatályba lépése előtt indult és folyamatban levő eljárásokban, valamint a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

Egy érintett bírósághoz fordult, miután a hatóság erre hivatkozva leállította korábbi, februárban indult eljárását. Onnan pedig az Alkotmánybíróságra került az ügy, hiszen a bíró úgy látta a rendelkezésnek ez a része a visszamenőleges hatályú jogalkalmazás tilalmába ütközik.

Mostanra az Alkotmánybíróság is erre jutott, és megsemmisítette a visszamenőleges hatályú rendelkezést.