Fél Olaszországot lezárhatják hétfőtől

járvány
2021 március 12., 18:08

Fél Olaszország teljes lezárás alá kerülhet hétfőtől, miután a kormány szigorított a besorolási rendszeren, ami alapján eldöntik, milyen szabályokat kell betartani egy-egy régióban.

Vörös zónába fog kerülni minden olyan régió, ahol több mint 250 megfertőződés jut 100 000 lakosra egy héten. Csütörtökön 25 673 új fertőzöttet regisztráltak az országban és 373-an haltak meg a koronavírus miatt.

Az új szabályozás alapján a Rómát körülölelő Lazio régió is vörös zóna lesz. Teljes lezárás vár még Lombardiára, Emilia-Romagnára, Friuli-Venezia Giuliára, Venetora, Piemontra, Marchéra és Trento autonóm megyére.

Campania és Bolzano autonóm megye eddig is vörös zónás volt és az is marad, nyolc régió pedig a sárga zónába kerül. Egyedül Szardínia van a járványügyileg legbiztonságosabbnak ítélt fehér zónában.

A vörös zónába sorolt régiók lakosai csak munka, egészségügyi probléma vagy vészhelyzet miatt hagyhatják el az otthonukat, a nem létfontosságú termékeket árusító boltokat országszerte bezárják.

A korlátozások húsvét hétvégéig érvényesek, arra a hétvégére pedig az egész országra - kivéve Szardíniát - a vörös zóna szabályai fognak vonatkozni. (Guardian, Al Jazeera)