Mészáros Lőrinc megszerezte Magyarország legnagyobb földgázelosztóját

energia
2021 március 12., 15:04

Mészáros Lőrinc holdingja, az Opus Global Nyrt. 49,57 százalékos részesedést szerzett a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben, derült ki a Budapesti Értéktőzsde oldalán megjelent közleményből. Ezzel pedig az egész vállalat hozzájuk került, hiszen a másik felét már korábban megszerezték. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá a svájci központú, de jórészt magyar tulajdonosi kör irányítása alatt álló MET csoporttal. Az Opus most az MS Energy Holding AG 50 százalékát vette meg az Opus, és ezzel megszerzte a Tigáz csaknem 50 százalékos részesedését.

A Tigáz 2017-ig olasz tulajdonban volt, majd a MET 50 milliárd forint körüli összegért megvásárolta. Mészárosék tavaly szálltak be a cégbe, akkor a felét szerezték meg, és már 2020 végén lehetett hallani arról, hogy hamarosan már az egész az övék lesz.

A TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgázelosztási-engedélyes tevékenységet, 7 megyéjében üzemelteti földgázelosztó rendszerét. A hazai gázvezeték-üzemeltetők közül ez az egyik legeredményesebb.

2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forintvolt. Az Opus közleménye szerint egyben döntöttek a TITÁSZ Áramhálózati Zártkörűen Működő Részvénytársaságot tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is. Mészáros holdingja az üzletet úgy értékeli, hogy a több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megszerzésével az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését.

photo_camera Az üzleti ügyekkel foglalkozó Mészáros Lőrinc és az üzleti ügyekkel nem foglalkozó Orbán Viktor. Fotó: pfla.hu

Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója az akvizícióról azt mondta: „A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy Társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.”

A közlemény szerint Mészárosék célja a társaság kiszámítható bevételtermelő képességének biztosítása és növelése további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság azután OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2020. december 23-án kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. A tranzakciós folyamat technikai lépéseként a tőzsdei társaság Igazgatósága döntött arról, hogy a Status Energy Kft-vel közösen ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az OPUS Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni az tiszántúli áramhálózati vállalatot. Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik.