A moszkvai rendőrség megakadályozott egy ellenzéki tanácskozást, sokakat őrizetbe vettek

külföld
2021 március 13., 10:24
Ilja Jasin, egy moszkvai kerület fiatal ellenzéki polgármestere is felszólalt volna a tanácskozáson.
photo_camera Ilja Jasin, egy moszkvai kerület fiatal ellenzéki polgármestere is felszólalt volna a tanácskozáson. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Megakadályozta a moszkvai rendőrség az Egyesült Demokraták ellenzéki csoport szombatra tervezett tanácskozását egy moszkvai szállodában. A DPA német hírügynökség moszkvai tudósítójának jelentése szerint a demonstráció több résztvevőjét előállították, rabszállítóval vitték el a helyszínről.

Jelentése szerint Vlagyimir Kara-Mursza ellenzéki politikust és Alekszej Pivovarov aktivistát is őrizetbe vették. Amíg a razzia tartott, több tucat embert, köztük újságírókat is megakadályoztak abban, hogy elhagyják a szállodát.

Az Egyesült Demokraták találkozóján több ismert ellenzéki politikus felszólalt volna, többek között Ilja Jasin, az egyik moszkvai kerület fiatal ellenzéki polgármestere. Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség miért akadályozta meg a találkozót.

Az oroszországi ellenzék visszatérő panasza, hogy a biztonsági szervek súlyosan jogsértő módon akadályozzák a szabad gyülekezést. Az elmúlt időszakban a hatalom többször is meghiúsította, hogy másként gondolkodók összegyűljenek, összejöveteleket szervezhessenek. (Via MTI)