Egy harmadik adag Sinopharm vakcinát is beadtak néhány embernek az Egyesült Arab Emírségekben

járvány
2021 március 13., 15:43

Bizonyos esetekben egy harmadik dózist is be kellett adni a Sinopharm vakcinájából az Egyesült Arab Emírségekben, mert néhány ember szervezete két adag oltás után sem termelt megfelelő mennyiségű antitestet.

Az Egyesült Arab Emírségek részt vett a kínai vakcina 3. fázisú tesztelésében. A tesztelést koordináló cég, a G42 Healthcare azt nyilatkozta, hogy egy tudományos kísérlet keretein belül egy "kiválasztott csoport" egy harmadik adagot is kap az oltásból, hogy megvizsgálhassák, milyen immunreakciót vált ki.

Azt nem mondták el, hogy hány ember érintett és pontosan miért van szükség a harmadik dózisra, helyette az Emírségek egészségügyi hatóságához irányították az újságírókat, akik szintén megtagadták a nyilatkozatot.

A Wall Street Journalnak sikerült beszélnie nyolc olyan emberrel Abu Dhabiból, akik azt állítják, az egészségügyi hatóság az elmúlt hetekben behívta őket, hogy egy harmadik adag Sinopharm vakcinát is beadjanak nekik. Mindannyian az Emírségek valamelyik kormányszervének dolgozói vagy szerződéses partnerei voltak. A beoltottak azt mondták, nem vettek részt semmilyen tudományos kísérletben és nem is tesztelték az antitest-szintjüket.

Már decemberben, egy zárt ajtós megbeszélésen figyelmeztették az Egyesült Arab Emírségek egészségügyi szakértői a kormányzati cégeket, hogy szükség lehet egy harmadik adag Sinopharm oltásra is, ha valakinek a szervezete nem termel elég antitestet. (WSJ)