Már több száz olimpikon kapta meg a koronavírus elleni oltást

járvány
2021 március 13., 13:51

Eddig összesen 271 sportoló és 190, a felkészülésüket segítő szakember, edző kapott legalább egy dózis koronavírus elleni vakcinát, március végére ez a szám elérheti a hatszázat.

A Telex kérdezte meg Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy hogy állnak az idei tokiói nyári olimpiára és a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő sportolók oltásával, amit január végén kezdtek el.

Eddig huszonhét különböző sportágból oltottak be sportolókat, többek között kézilabdázókat, atlétákat, vízilabdázókat, vitorlázókat, úszókat.

Első körben egy 868 fős listát állított össze a MOB, amire az összes olyan sportoló felkerült, akinek esélye van az olimpiai részvételre. A MOB az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében kérte az olimpikonok „mihamarabbi” oltását, a kormány pedig támogatta a kezdeményezést. A sportolók egyébként a nyilvánosság számára ismert oltási tervben külön nem szerepelnek. Az indoklás a soron kívüli oltásra az, hogy a fertőzés nagyban befolyásolhatja felkészülésüket, illetve később a teljesítményüket, a betegség miatt hetekre kieshetnek az edzésmunkából.

A sportolókat a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával oltják. Az olimpiai részvételnek egyébként nem feltétele a beoltottság, így maga az oltás sem kötelező. (Telex)