Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Már több száz olimpikon kapta meg a koronavírus elleni oltást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Eddig összesen 271 sportoló és 190, a felkészülésüket segítő szakember, edző kapott legalább egy dózis koronavírus elleni vakcinát, március végére ez a szám elérheti a hatszázat.

A Telex kérdezte meg Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy hogy állnak az idei tokiói nyári olimpiára és a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő sportolók oltásával, amit január végén kezdtek el.

Eddig huszonhét különböző sportágból oltottak be sportolókat, többek között kézilabdázókat, atlétákat, vízilabdázókat, vitorlázókat, úszókat.

Első körben egy 868 fős listát állított össze a MOB, amire az összes olyan sportoló felkerült, akinek esélye van az olimpiai részvételre. A MOB az Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében kérte az olimpikonok „mihamarabbi” oltását, a kormány pedig támogatta a kezdeményezést. A sportolók egyébként a nyilvánosság számára ismert oltási tervben külön nem szerepelnek. Az indoklás a soron kívüli oltásra az, hogy a fertőzés nagyban befolyásolhatja felkészülésüket, illetve később a teljesítményüket, a betegség miatt hetekre kieshetnek az edzésmunkából.

A sportolókat a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinájával oltják. Az olimpiai részvételnek egyébként nem feltétele a beoltottság, így maga az oltás sem kötelező. (Telex

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.