A kormány most pontosítaná, a tömeges migrációra hivatkozva hogyan veheti el a településrendezési jogokat az önkormányzatoktól

„Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában a településrendezési és építési követelményeket. A területileg érintett települési önkormányzat – a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat – hatályban lévő településterveinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.”

A nyugat.hu írta meg, hogy a fenti idézet szerepel abban a törvényjavaslatban, amit szerda késő este nyújtott be az országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A törvényjavaslat lehetővé tenné a kormánynak, hogy az önkormányzat akaratával szembemenve átminősítsen területeket, akár zöldterületeken is beruházhasson, és megvonná azt a jogot az önkormányzatoktól, hogy saját területükön meghatározzák a rendezési tervet, és ezen belül az építési szabályokat – írja a lap. A kormány ennek értelmében akár el is törölheti az érvényes önkormányzati rendeleteket.

A 2015-ös menekültválság, a határzár kiépítése és a vonatkozó jogszabályok szigorítása után már alig érkeztek hozzánk menekültek, de a kormány folyamatosan meghosszabbítja a válsághelyzetet, pedig a válsághelyzet elrendelésének már rég nincsenek meg a törvényi feltételei. (Nyugat)

Frissítés

Olvasóink jelezték, hogy egy ilyen rész már az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény jelenleg hatályos változatában is szerepel. A hatályos változatban ez szerepel: „Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a Kormány rendeletben meghatározhatja a területfelhasználás és beépítés feltételeit. A területileg érintett települési önkormányzat - a fővárosban a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat - hatályban lévő településrendezési eszközeinek a Kormány rendeletében meghatározott szabályokkal ellentétes szabályai nem alkalmazhatóak.”

A mostani szöveg ezt tűnik specifikálni azzal, hogy a kormány „az érintett építési övezet és építési telek vonatkozásában” csinálhat ilyet.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.