Nyílt levélben kérik a szombathelyi háziorvosok, hogy engedje végre megnyitni a kormányhivatal az oltópontokat

járvány
2021 március 14., 11:24

Szombathelyen komoly problémát jelent, hogy ugyan az önkormányzat kialakított a városban oltópontokat, a bejáráson nem jelent meg a járási tisztifőorvos, az illetékes kormánymegbízott pedig nem reagál a városvezetés megkeresésére. Így a napok óta oltásra kész oltópontokat nem tudják megnyitni.

Nemény András polgármester március 10-én jelezte, hogy a kormányhivatallal egyeztetve oltópontokat létesítettek helyi mozikban és múzeumokban. Csakhogy a járási tisztifőorvos nem jelent meg a bejáráson, Harangozó Bertalan kormánybiztos pedig nem reagált az önkormányzat telefonos megkereséseire - pedig, írja, idáig korrekt munkakapcsolatban álltak.

„Azóta sem veszi fel a telefont. Feltételezem, hogy nem a saját döntése alapján. Ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv”– írta Nemény, aki hozzátette, csak remélni tudja, hogy nem valamilyen politikai szempont miatt hátráltatják a terv végrehajtását.

Szombaton nyílt levelet adtak közzé Szombathely Megyei Jogú város háziorvosai. Ebben egyfelől azt írják, hogy már februárban jelezték a kormányhivatal felé, hogy rendelőik alkalmatlanok tömeges oltásra, ezért támogatják az oltópontok felállítását, és megerősítik, hogy maximálisan egyetértenek az önkormányzat törekvéseivel:

és ebben azt írják, hogy a felállított oltópontok jelentik az ideális megoldást az oltási terv teljesítéséhez:

„Szakmai elkötelezettségünk, hivatástudatunk és meggyőződésünk arra kötelez, hogy a város által biztosított, berendezett, és csak a tisztifőorvos általi jóváhagyásra váró oltóközpontok megnyitását kérjük. A Szombathely város vezetése által kialakított helyszínek lehetőséget adnak arra, hogy a járványügyi szabályokat szigorúan betartva, zsúfoltság kialakulása nélkül, a rendelői ellátásra érkező betegektől térben és időben is elkülönítve olthassunk, a leggyorsabb ütemben, ahogy azt a rendelkezésünkre bocsátott vakcinák mennyisége lehetővé teszi. E lehetőség mielőbbi biztosítása valamennyi felelősséggel gondolkodó döntéshozónak kiemelt és közös érdeke kell legyen, hátráltatása ellentétes az állampolgárok egészségéért való felelősségvállalás elvével!

Szombathely, 2021. 03. 14.

Szombathely MJV felnőtt háziorvosainak kollegiális vezető háziorvosai:

dr.Legli Veronika, dr.Haklits Györgyi, dr.Kis Gergely

(ugytudjuk.hu)