A négynapos munkahéttel kísérleteznek Spanyolországban

külföld
2021 március 16., 07:23

Kísérleti jelleggel, az ötlet iránt érdeklődő vállalatok bevonásával Spanyolországban bevezetik a négynapos munkahetet. A pilotprojekt akár már idén ősszel megindulhat.

"A négy napos (32 órás) munkahéttel végre belekezdünk korunk valódi vitájába. Ez egy olyan ötlet, aminek eljött az ideje" - kommentálta a projekt elindítását Iñigo Errejón, a munkaidőcsökkentés ötletét eredetileg felvető baloldali törpepárt, a Más País elnöke.

Spanyolországban van történelmi hagyománya a munkaidő csökkentésének, 1919-ben egy 44 napon át tartó barcelonai általános sztrájk után az egyik első nyugat-európai ország volt, ahol nyolc órában korlátozták a napi munkaidőt.

A munkaidő csökkentése világszerte több országban is felmerült, támogatói szerint valójában növelné a produktivitást, mivel javítaná a munkavállalók mentális egészségét. Egyben a klímaváltozás elleni küzdelmet is segítené a rövidebb munkahét. "Európai átlagban Spanyolországban kimondottan sok órát dolgoznak a munkavállalók, mégse tartozunk a legtermelékenyebb országok közé. Tartom, hogy a több munka nem jelent jobb munkát" - mondta erről Errejón.

A pilotprojekt konkrét részleteit még nem dolgozták ki, de a Más Pays eredeti javaslata szerint első körben három éven át vizsgálnák a csökkentett munkaidő hatásait, összesen ötven millió euróval támogatva azokat a vállalkozásokat, amelyek becsatlakoznak a projektbe, csökkentve ezzel kockázatukat. A tervek szerint az első évben a kormány ennek teljes költségét átvállalná, a második évben már csak a felét, a harmadik évben már csupán a harmadát. Ez alapján Errejón úgy számol, hogy mintegy kétszáz cég 3-6 ezer munkavállalója vehet majd részt a kísérletben.

A munkaidőcsökkentés ötlete nem váltott ki általános tetszést. A legnagyobb spanyol üzleti szövetség, a CEOE egyik vezetője, Ricardo Murr szerint "őrültség" az országot a polgárháború óta legjobban sújtó recesszió közepette munkaidőcsökkentéssel kísérletezni. "A válságból való kilábalás több munkát igényel, nem kevesebbet" - mondta még decemberben. (Via The Guardian)