Jair Bolsonaro lecserélte egészségügyi miniszterét

járvány
2021 március 16., 05:06

Új egészgségügyi minisztert nevezett ki hétfőn Jair Bolsonaro brazíl elnök, ezúttal egy kardiológus orvost a leváltott tábornok helyére. Marcelo Queiroga kardiológus a járvány kezdete óta már a negyedik egészségügyi minisztere Bolsonaro kormányának.

Elődjét, Eduardo Paznello tábornokot azért váltották le, mert az elmúlt egy hétben újra rekordokat dönt a járvány, minden korábbinál többen haltak meg az országban - sőt, az elmúlt egy hétben az egész világon nem volt ország, ahol több halálos áldozata lett volna a covidnak.

Bolsonaro újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Queiroga elődje munkásságát fogja folytatni, miközben a kormányzat megkétszerezi erőfeszítéseit az oltási kampányban.

Az aktív katonai szolgálatot teljesítő Pazuello tábornokot számos bírálat érte, amiért egészségügyi tárcavezetőként nem volt semmilyen szakirányos végzettsége a közegészségügy terén, illetve támogatta a járvány súlyosságát rendre bagatelizáló elnök álláspontját a koronavírussal szemben nem bizonyított hatékonyságú gyógyszerek alkalmazásában, miközben igyekezett kisebb jelentőséget tulajdonítani a távolságtartási szabályok szükségességének.

Pazuello két elődje tavaly szinte egy hónap különbséggel mondott le, részben mivel ezek az orvosi végzettségű tárcavezetők nem voltak hajlandóak jóváhagyni a koronavírussal fertőzött betegek kezelését a malária elleni hidroxi-klorokinnal, amely a klinikai vizsgálatok alapján minden bizonnyal hatástalan a coviddal szemben. (Via MTI)