Művészek és menekültek költözhetnek Goebbels szerelmi fészkébe

MŰVÉSZET
2021 március 16., 16:26

Egy új tervezet szerint művészteleppé alakulhat a tóparti ház, melyet Hitler ajándékozott Joseph Goebbelsnek - írja az Artreview. A náci propagandaminiszter itt bonyolította találkáit aktuális szeretőivel.

photo_camera Fotó: LKC Bogensee

A Berlintől 25 km-re fekvő birtok a Bogensee tó körül terül el, és jelenleg a berlini kormány tulajdonában áll. Az ingatlant már többször el akarták adni, sikertelenül. Ez azért is volt gond, mert a fenntartása évi 230 ezer eurójába kerül a városnak. Most úgy tűnik, egy nonprofit szövetkezet, az LKC Bogensee (Life & Creativity Bogensee Campus) alakíthatja át művészteleppé a birtokot. A tervek szerint a területet campusszá alakítják, műtermekkel és egy 250 fős közösségi lakóhellyel. Előnyt élveznek a nehezebb körülmények között élők, köztük a bevándorlók és a menedékkérők.

A náci korszakban épült főépület mellé idővel több melléképületet is felhúztak. A 70 szobás komplexumban volt vetítőterem, bankett-terem, bunker és SS-barakkok. A birtokot Goebbels 1936-ban, a 39. születésnapjára kapta. Ide vonult vissza szeretőivel, köztük a cseh színésznővel, Lida Baarovával. Kapcsolatuknak azért lett vége, mert Hitler attól tartott, a viszony tönkreteszi minisztere házasságát.

Az LKC szóvivője azt mondta az Art Newspapernek, a szervezet célja, hogy megakadályozzák, hogy a náci szerelmi fészek a revizionisták zarándokhelyévé váljon. Armin Beutel azt mondta a Mirrornak, hogy azt szeretnék, ha sokszínű közösség jönne itt létre. „Azt hiszem, ezt utálnák, mert persze hogy épp az ellenkezőjét csináljuk annak, amit ők tennének”.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az ajánlatot elfogadták-e, de a tárgyalások jelenleg is zajlanak.