A lengyel katolikus egyház négy befolyásos szereplője is tudott róla, hogy egy pap szexuálisan zaklatott egy kiskorút, mégsem tettek semmit

egyház
2021 március 17., 16:53

A lengyel ügyészség bejelentést kapott, miszerint a lengyel katolikus egyház négy magas rangú szereplője is megszegte a törvényt. Tudomásuk volt ugyanis egy esetről, amikor egy pap egy kiskorút zaklatott szexuálisan, viszont egyikük sem jelentette az esetet a rendőrségen.

Az Országos Ügyészség szóvivője közölte, hogy a hivatalos bejelentést attól a nemrég létrehozott állami bizottságtól kapták, amely megvizsgálja, hogy a pedofíliáról szóló bejelentéseket továbbítani kell-e az ügyészségnek. A vádakat továbbították a krakkói ügyészségnek, ugyanis a szóban forgó eset abban a körzetben történt.

Aktivisták  Krakkóban 2020. decemberében: az egyházi személyek által elkövetett szexuális bűncselekmények intézményes eltitkolása ellen tüntettek.
photo_camera Aktivisták Krakkóban 2020. decemberében: az egyházi személyek által elkövetett szexuális bűncselekmények intézményes eltitkolása ellen tüntettek. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

A '80-as években egy falusi pap zaklatott egy kiskorú fiút, aki később, a '90-es években jelentette az ügyet az illetékes püspöknek, de nem kapott választ. 2007-ben pedig egy másik pap levélben értesített erről egy másik püspököt, akinek törvényi kötelezettsége lett volna továbbítani a vádat az ügyészségnek, mégsem tett semmit. A bizottság megállapította, hogy rajtuk kívül két további egyházi személy is tudott az esetről, de ők sem léptek.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy indítanak-e nyomozást az ügyben. Ha vádat emelnek, akkor a papot legfeljebb három év szabadságvesztéssel sújthatják. (AP)