Biden lelketlen gyilkosnak nevezte Putyint

külföld
2021 március 17., 15:24

Joe Biden amerikai elnök lelketlen gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, és azt mondta, meg fog fizetni azért, hogy a 2020-as elnökválasztást Donald Trump javára próbálta befolyásolni.

Biden az ABC Newsnak adott szerdai interjújában úgy fogalmazott, hamarosan kiderül, milyen következményekkel kell számolnia az orosz vezetőnek.

Az amerikai hírszerzés kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint Oroszország és Irán is megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányt: az orosz kormány „megtévesztő vagy megalapozatlan állításokkal” próbált meg beavatkozni a 2020-as amerikai elnökválasztási kampányba az akkori demokrata elnökjelölt, Joe Biden ellen. Egy 2019-es jelentés szerint Oroszország már a 2016-os elnökválasztás kimenetelét is megpróbálta befolyásolni. A vádakat Moszkva alaptalannak nevezte.

Biden azt mondta, nem hiszi, hogy Putyinnak van lelke, majd az ABC riportere azt kérdezte tőle, gyilkosnak gondolja-e az orosz vezetőt, amire Biden igennel felelt. Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán azt mondta, Biden kijelentése „túlment a józan ész határán”, mert „így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik”, hozzátéve, hogy szerinte „senkinek sem megengedett így beszélni az orosz államfőről”. (MTI)