Felnőttek hamarosan nem írhatnak rá olyan tinédzserekre az Instagramon, akik nem követik őket

TECH
2021 március 17., 07:18

Szigorított szabályozásán az Instagram, és a jövőben felnőttek többet nem írhatnak rá olyan tinédzserekre, akik nem követik őket. A cél a fiatal felhasználók védelme, és egy további lépésként a 18 évesnél fiatalabb felhasználók a jövőben egy figyelmeztető üzenetet is kaphatnak, ha ők írnak rá olyan felnőttekre, akik korábban potenciálisan gyanús viselkedést mutattak az Instagramon.

A Verge cikke szerint az új szabályozás révén a fiatal felhasználók jelenthetik, illetve le is tilthatják a rájuk író felnőtt felhasználókat. Emellett figyelmezteti is őket a szolgáltatás, hogy nem kötelező válaszolniuk olyan embereknek, akinek nem akarnak, és óvatosan osszanak meg tartalmakat olyan emberekkel, akit nem ismernek.

Az Instagram moderátorai pedig ha gyanús viselkedést látnak egy felnőtt felhasználónál, akkor figyelmeztetést küldenek a vele kapcsolatba lépő felhasználóknak. Az Instagram nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen kritériumai lesznek a gyanús viselkedésnek, de az pl. ide tartozik majd, ha valaki felnőtt létére nagy számban kezd el követni vagy üzengetni 18 évnél fiatalabb felhasználókat. A Facebook tulajdonában lévő vállalat közölte, hogy a változtatások pár, meg nem nevezett országban még márciusban életbe lépnek, hamarosan pedig globálisan is elérhetővé válnak.

Az Instagram közölte azt is, hogy olyan új AI-alapú rendszert fejlesztenek, ami megpróbálja majd megállapítani a regisztrálók tényleges életkorát. Jelenleg csak 13 éves kor fölött lehet regisztrálni az Instára, de az életkor megadása önbevallásos alapon megy, és lehet tudni, hogy sok fiatalabb felhasználó is használja az alkalmazást. A vállalat közleménye szerint ezt szeretnék megakadályozni, de részleteket nem árultak el.

A 18 évnél fiatalabb regisztrálókat ezentúl az Instagram arra fogja figyelmeztetni, hogy állítsák a profiljukat privátra, és ha mégsem teszik ezt, akkor a szolgáltatás később is figyelmeztetni fogja őket ennek előnyeire.