Jöhet az uniós oltási igazolvány, de csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat kapóknak jár majd automatikusan minden előnye

járvány
2021 március 17., 12:52

Javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

A közös uniós oltásigazolásra, más néven zöld tanúsítványra vonatkozó jogalkotási javaslat bemutatásakor a bizottsági elnök elmondta, előterjesztésük a megkülönböztetésmentesség és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapul.

Ursula von der Leyen és Antonio Costa portugál miniszterelnök
photo_camera Ursula von der Leyen és Antonio Costa portugál miniszterelnök Fotó: MARTIN BERTRAND/Hans Lucas via AFP

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöldigazolvány a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen - közölte az elnök.

Az Eurologus ír arról is, hogy a tervek szerint a tagállamok szabadon dönthetik el, milyen feltételekkel engedik be a területükre az uniós igazolással rendelkezőket, de azonos szabályokat kell támasszanak mindenki felé, akinek ilyen igazolása van, függetlenül attól, melyik országból érkezik. Kivételt csak azokkal lehet tenni, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltást, azaz jelenlegi állás szerint nem Moderna, AstraZeneca, Pfizer vagy Jonhson&Jonhson vakcinát kaptak. Jelenleg sem az orosz Szputynik V, sem a kínai Sinopharm vakcinát nem engedélyezte az európai ügynökség, melyekkel már zajlik Magyarországon az oltás.

A Bizottság ezen kívül kialakít egy központi rendszert is, amibe a nemzeti hatóságoknak kell majd az állampolgárok adatait feltölteni, de csak a legalapvetőbb információkat: az illető neve, születési dátuma, a vakcina vagy teszt típusa, és érvényességi ideje szerepel majd a dokumentumon. (via MTI)