Tíz ember került kórházba, miután a spanyol partiőrség egy bevándorlókat szállító hajót mentett meg a Kanári-szigetek közelében

migráció
2021 március 17., 15:13

A spanyol Tengeri Mentőszolgálat kedd este egy Gran Canariától délre hánykolódó hajót vontatott Arguineguin kikötőjébe, amin 52, szubszaharai országokból érkező bevándorlót találtak, köztük 29 nőt és két kiskorút.

Partraéréskor a Vöröskereszt munkatársai azonnal megkezdték egy kisgyerek újjáélesztését. A hajó utasai közül tízet hipotermiával szállítottak kórházba, közülük egy 25 éves nő és egy kétéves gyerek súlyos állapotban volt.

A Kanári-szigetekre 2020-ban több mint 16 ezer bevándorló érkezett Afrikából.
photo_camera A Kanári-szigetekre 2020-ban több mint 16 ezer bevándorló érkezett Afrikából. Fotó: DESIREE MARTIN/AFP

Egy kutató- és mentőhelikopter négy másik hajót továbbra is keres, ezek előző este adtak le segélykérést és összesen körülbelül 200 ember lehet rajtuk. A hatóságok nem tudták megerősíteni, hogy ez a hajó azok közé tartozik-e, amik vészjelzést küldtek.

Az Atlanti-óceánon található spanyol fennhatóságú szigetvilág az Európába tartó nyugat-afrikai és marokkói bevándorlók és menedékkérők egyik fő célpontja lett, idén eddig 2600-an élték túl a veszélyes hajóutat. Tavaly mintegy 23 ezren érkeztek meg a Kanári-szigetekre az afrikai kontinensről, míg az ENSZ adatai szerint 849-en meghaltak vagy eltűntek útközben. (AP)