Tíz ember került kórházba, miután a spanyol partiőrség egy bevándorlókat szállító hajót mentett meg a Kanári-szigetek közelében

A spanyol Tengeri Mentőszolgálat kedd este egy Gran Canariától délre hánykolódó hajót vontatott Arguineguin kikötőjébe, amin 52, szubszaharai országokból érkező bevándorlót találtak, köztük 29 nőt és két kiskorút. 

Partraéréskor a Vöröskereszt munkatársai azonnal megkezdték egy kisgyerek újjáélesztését. A hajó utasai közül tízet hipotermiával szállítottak kórházba, közülük egy 25 éves nő és egy kétéves gyerek súlyos állapotban volt.

A Kanári-szigetekre 2020-ban több mint 16 ezer bevándorló érkezett Afrikából.Fotó: DESIREE MARTIN/AFP

Egy kutató- és mentőhelikopter négy másik hajót továbbra is keres, ezek előző este adtak le segélykérést és összesen körülbelül 200 ember lehet rajtuk. A hatóságok nem tudták megerősíteni, hogy ez a hajó azok közé tartozik-e, amik vészjelzést küldtek.

Az Atlanti-óceánon található spanyol fennhatóságú szigetvilág az Európába tartó nyugat-afrikai és marokkói bevándorlók és menedékkérők egyik fő célpontja lett, idén eddig 2600-an élték túl a veszélyes hajóutat. Tavaly mintegy 23 ezren érkeztek meg a Kanári-szigetekre az afrikai kontinensről, míg az ENSZ adatai szerint 849-en meghaltak vagy eltűntek útközben. (AP)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.