A cuki kasmírkecskék túlzott legeltetése okozhatta az apokaliptikus homokvihart Kínában

környezet
2021 március 18., 10:34

Hétfőn az évtized eddigi legsúlyosabb homokvihara érte el Pekinget és Észak-Kínát, ami miatt sárgává vált az ég és egészségre veszélyes mértékű a szállópor-koncentráció. A homokviharban legalább hat ember meghalt és többen eltűntek.

A környezeti katasztrófa legvalószínűbb oka a szomszédos Mongólia kasmíripara és az abban kulcsfontosságú kasmírkecskék túlzott legeltetése. A vihar ugyanis onnan indult.

Kasmírkecskék Mongóliában.
photo_camera Kasmírkecskék Mongóliában. Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Mongólia a világ második legnagyobb kasmírgyapjú-gyártója Kína után, a világ kasmírellátásának harmada származik onnan. A Nemzetközi Valutaalap adatai alapján 1990-2020 között Mongólia állatállománya megháromszorozódott, ami a gyepek egyre fokozódó romlásához és takarmányhiányhoz vezetett.

A szakemberek szerint ez a degradáció a legfőbb oka a növekvő számú és egyre súlyosabb homokviharoknak. Ha a kecskeállomány tovább nő és az országban nem próbálják visszafordítani a gyepterületek csökkenő tendenciáját, akkor Mongóliában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában is egyre több homokviharra lehet számítani. (Business of Fashion)