A legtöbb ország folytatja az AstraZeneca vakcinájának alkalmazását

járvány
2021 március 18., 20:58

Németország, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Bulgária is folytatja az AstraZenecával való oltást az EMA döntése után.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával. Hozzátette, hogy nehéz, de helyes döntés volt az oltóanyag alkalmazásának felfüggesztése.

Ugyanígy Szlovéniában is folytatják a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett vakcinájának használatát, ezt Janez Poklukar egészségügyi miniszter közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján. Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatják be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amiből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron. Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer vakcinája után mellékhatást jelentők számával.

Lettország és Litvánia péntektől ismét olt az AstraZenecával - közölte a két ország egészségügy-minisztere, ahogy Bulgáriában is pénteken kezdik újra az oltást az AstraZenecával.

photo_camera Fotó: JOEL SAGET/AFP

Eközben Camilla Stoltenberg, a norvég Közegészségügyi Intézet vezetője azt közölte, Norvégiában továbbra is érvényben marad az oltóanyag használatának március 11-én elrendelt felfüggesztése, az intézet a jövő hét végén foglal állást a kérdésben.

Európa szerte több ország állította le az oltást az AstraZeneca vakcinájával, miután az oltás beadása után néhány paciensnél vérrendszeri rendellenességek jelentkeztek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hétfői felfüggesztés után folytatott vizsgálatában megállapította, hogy a vakcina biztonságos, és előnyei az új adatok alapján is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Ugyanakkor módosítják a készítmény dokumentációját, kiegészítik egy figyelmeztetéssel, amely arról szól, hogy mellékhatásként nagyon ritkán vérrögképződést okozhat az agyi vénákban 55 év alatti nőknél. (MTI)