Magyarország az EU harmadik legnagyobb adóterhét rója a fizetésekre

PÉNZ
2021 március 18., 07:17

Az mfor vette észre az Eurostat most megjelent 2020-as adatsorát arról, hogy melyik EU-s országban mekkora a bérekre rakódó adóterhelés. A legmagasabb adóékkel rendelkező országok sorrendje így néz ki:

  1. Németország, 45 százalékkal
  2. Belgium, 44,1 százalékkal
  3. Magyarország, 43,6 százalékkal.

Az mfor összefoglalta, hogy az adóék azt mutatja meg, hogy a bruttó bér és az erre fizetendő munkaadói járulékok összértékének hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában. Ez Magyarországon azt jelenti, hogy a dolgozó a bruttójából 15 százalék SZJA-t és 18,5 százalék TB járulékot fizet, míg munkaadója 15,5 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szociális hozzájárulást.Európa legkisebb adóékeivel az ír (24,1 százalék), a svájci (19,4 százalék) és a ciprusi (18,1 százalék) dolgozók számolhatnak.

Az mfor kiemeli, hogy az Eurostat adatai nem térnek ki részletesebb adatokra, amelyekből az derülne ki, hogy két esetben nem áll ennyire rosszul Magyarország. Ezek a

  • több gyermeket nevelő családok,
  • és az átlagnál jóval magasabb keresetből élők adózása.

Előbbinél a családi adókedvezmények miatt gyakorlatilag nincs fizetendő, levonandó adó és járulék, míg a magas keresettel rendelkezők bár ugyancsak 43,6 százalékos adóékkel számolhatnak, ám ez is kedvezőbb számukra, mint számos európai ország többkulcsos adórendszere, amely a magas fizetéseket magasabb adóteherrel sarcolja.

Ugyancsak az mfor-on jelent meg pár napja egy összesítés arról, hogy bár nőnek a hazai fizetések, azok értéke a forint gyengülése miatt európai összesítésben még mindig az egyik leggyengébb bérátlagot eredményezik.