Észak-Korea megszakította diplomáciai kapcsolatait Malajziával

külföld
2021 március 19., 6:05

Észak-Korea pénteken megszakította diplomáciai kapcsolatait Malajziával, tiltakozásul az ellen, hogy a délkelet-ázsiai ország legfelsőbb bírósága kiadott egy észak-koreai férfit az Egyesült Államoknak.

A phenjani külügyminisztérium közleménye szerint, amelyet a KCNA hírügynökség idézett, az vezetett a diplomáciai viszony megszüntetéséhez, hogy a malajziai hatóságok amerikai nyomásnak engedelmeskedve lehetővé tették egy észak-koreai állampolgár kiadatását. A döntést Észak-Koreával szembeni ellenséges lépésnek tekintik.

A híradás szerint a csütörtökön az amerikai hatóságoknak kiadott férfi, Mun Csol Mjong "törvényes külkereskedelmi tevékenységet folytatott". A hírügynökség szerint kitaláció a vele szemben emelt vád, mely szerint illegális pénzmosásban vett részt.
Malajzia legfelsőbb bírósága március 3-án elutasította az észak-koreai férfi legutóbbi fellebbezését, hogy kiadja őt az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosás miatt akarják felelősségre vonni.

Mun Csol Mjong egy évtizede élt családjával Malajziában, ahol 2019-ben, egy washingtoni kiadatási kérelmet követően letartóztatták. A férfi a bíróságon tagadta az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vádjait, miszerint a nemzetközi szankciókat megkerülve, fedőcégeken keresztül pénzeket mosott tisztára.
Ügyvédei szerint négy rendbeli pénzmosással és két rendbeli pénzmosásra irányuló összeesküvéssel vádolják.

A hatóságok nem közölték, hogy a férfi milyen eszközöket exportálhatott Szingapúrból Észak-Koreába.

Az ENSZ, az Egyesült Államok és más országok büntetőintézkedéseket vezettek be Phenjan ellen, megtiltva egyes termékek exportját Észak-Koreába, válaszul az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramokra. (MTI, DW)