Kitört egy vulkán Reykjavík közelében

2021 március 20., szombat 6:10

Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében péntek este.

A mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt, így várható volt a kitörés bekövetkezése.

Fotó: HALLDOR KOLBEINS/AFP

A kitörés a fővárostól 40 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt, a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet. A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest.

A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást.

Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott, mondta Bjarki Friis, a meteorológiai hivatal munkatársa.

A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Thorlakshofn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet.

Fotó: ICELANDIC COAST GUARD/AFP

Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követően, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni, vagy sem. A repülőtér érkező és induló járatokat regisztráló honlapja szerint nincs fennakadás a légi forgalomban.

Nem úgy, mintegy tizenegy éve, amikor az Eyjafjallajökull vulkán kitört, és becslések szerint 100 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani kitörés nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe. (MTI, Guardian)