Koronavírus-számok Magyarországon 08.1.
Elhunytak 0 Σ 30 026
Kórházban 0 Σ 78
Fertőzöttek 0 Σ 809 491
Tesztek 0 Σ 6 328 373
Oltottak 0 Σ 5 617 260
A legújabb trendek

Nagy-Britanniában már a felnőtt lakosság felét beoltották

március 20., szombat 13:33

Nagy-Britannia felnőtt lakosságának fele már megkapta a koronavírus elleni oltást - közölte szombaton Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. Hancock a Twitteren közölte azt is, hogy az előző 24 órában többen kaptak oltást, mint a december 8-án kezdődött nagy-britanniai oltási kampány bármelyik eddigi napján.

A miniszter számszerűen nem részletezte a legfrissebb oltási adatokat. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint azonban Nagy-Britanniának jelenleg körülbelül 52,7 millió felnőtt lakója van, így Hancock szombati bejelentése alapján elérhette a 26,35 milliót az eddig beadott első oltási adagok száma.

Az egészségügyi minisztérium előző nap bejelentette, hogy a a korábbi 24 órában rekordszámú, 660 276 oltást adtak be országszerte - ebben az első és a második oltási dózisok is szerepeltek -, így Matt Hancock szombati tájékoztatása azt is jelenti, hogy ezt a rekordot az elmúlt egy napban sikerült megdönteni.

Oltás a Lichfield székesegyházban Fotó: OLI SCARFF/AFP

A brit kormány célja az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végére pedig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagját.

Boris Johnson brit miniszterelnök a héten kijelentette, hogy jóllehet, áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok azonban így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

Nagy-Britanniában minden friss mérőszám szerint visszavonulóban van a koronavírus-járvány. A brit statisztikai hivatal legújabb becslése szerint Angliában - az Egyesült Királyság messze legnépesebb országában - jelenleg 160 200 lehet a koronavírus-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy minden 340 emberre jut egy fertőzött, vagyis a lakosság nagyjából 0,29 százalékának szervezetében van jelen a koronavírus.

Az ONS számítási módszertana egy hónappal ezelőtt még 481 300 angliai fertőzöttet valószínűsített. Az akkori vizsgálat alapján abban az időszakban az angol lakosság 0,88 százaléka volt koronavírus-fertőzött, vagyis a jelenlegi lakosságarányos aktív fertőzöttségi ráta nem egészen az egyharmada az egy hónappal ezelőttinek Angliában. A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb számításai szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészében átlagosan 0,6 és 0,9 között van.

A felső becslési szint minimálisan emelkedett, mert a múlt héten még 0,8 volt, de a becslési sáv mindkét szélső értéke továbbra is a kritikus 1-es szint alatt jár. Az új becslés azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 6-9 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedési üteme e mérőszám szerint is lassul. (BBC/MTI)