A BioNTech alapítója szerint Németország nagy részét nyár végére beoltják

koronavírus
2021 március 21., 09:37

Ugur Sahin, a BioNTech alapítója és a BioNTech/Pfizer vakcina egyik fejlesztője egy interjúban arról beszélt: optimista azt illetően, hogy nyár végére a legtöbb európai országban sikerül megfékezni a járványt, még a vakcinák akadozó szállítása ellenére is.

Számos EU-s ország kormányát kritizálják a polgáraik a lassú oltási kampány és a vakcinák ellátási nehézségei miatt, miközben Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már nagy tömegeket beoltottak.

photo_camera Ugur Sahin Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

De a BioNTech alapítója úgy látja, ez csak átmeneti probléma, hozzátéve, hogy szerinte valószínűleg a németek 70 százaléka be lesz oltva szeptember végére, és akkor a vírus már nem okozhat akkora problémát, mint eddig. Azt mondta a Welt am Sonntagnak:

„Nyár végére valószínűleg már nem lesz szükség korlátozásokra, sem sok európai országban, sem az Egyesült Államokban. Lesznek még kitörések a járványban, de az már csak háttérzaj lesz. Lesznek mutációk is, de nem ijesztenek meg minket.”

Ugur Sahin és felesége, Özlem Tüfeci fejlesztették ki az első koronavírus elleni vakcinát, a Pfizer számára. A járvány megfékezésében nyújtott szolgálatukért pár napja Szövetségi Érdemkeresztet kaptak, ami a legmagasabb állami kitüntetés Németországban.

Március 20-ig a német lakosság kb. 9 százaléka kapta meg az első oltást, eközben az Egyesült Királyságban ez már a felnőtt lakosság több mint 50 százalékára igaz. Az elhúzódó oltakozás és a folyamatos korlátozások negatívan befolyásolhatják Angel Merkel pártjának győzelmi esélyeit a szeptember 26-án esedékes szövetségi parlamenti választásokon.

Az incidencia 100 000 főre vetítve 100 fölött van, és ez az a küszöbérték, amely fölött a hatóságok szerint indokoltak a szigorúbb járványügyi szabályok annak érdekében, hogy megakadályozzák az egészségügyi rendszer túlterhelését.

„Sokan egyszerűen csalódottak - mondta Markus Söder bajor miniszterelnök, Merkel egyik lehetséges utóda a Frankfurter Allgemeine-nak. - Van egy eszközünk: a vészfék. Szigorúan mindenhol alkalmazni kell Németországban,” tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy egyelőre nem lazítanak tovább. (Reuters)