Koronavírus-számok Magyarországon 05.12.
Elhunytak + 96 Σ 28 888
Kórházban - 308 Σ 2 974
Fertőzöttek + 905 Σ 793 784
Tesztek + 15 312 Σ 5 560 617
Egyszer oltottak + 45 705 Σ 4 391 794

Franciaországban különösebb lezárás nélkül sikerült elindítani a lezárást

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Franciaország 16 megyéjében, köztük Párizsban péntek éjféltől léptek életbe az új korlátozások. Az előzetes tervek szerint csak a létfontosságú üzletek maradhattak voilna nyitva, az emberek csak indokolt esetben hagyhatnák el otthonaikat, nem lehetne utazni a régiók közt, és aki esténként az otthonától 10 kilométerrel távolabbra menne, annak ki kellene töltenie egy nyomtatványt, amiben ismerteti az úti célt. 

Ennek viszont az lett a vége, hogy az érthetetlen szabályok miatt végül visszavonták a lakhelyelhagyáshoz szükséges igazolási kötelezettséget, a kiskereskedők többségének pedig mégsem kellett bezárnia. Jean Castex miniszterelnök csütörtök este még azt jelentette be, hogy a lezárt 16 megyében, köztük Párizsban mindenki időkorlát nélkül elhagyhatja a lakhelyét, de csak előre kitöltött igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben. Szombat este azonban a kormányfő visszavonta az igazolási kötelezettséget, miután a netről letölthető dokumentum a többség számára érthetetlennek bizonyult, elemzők pedig az elképesztő bürokrácia jelképének minősítették azt.

A kétoldalas igazoláson 15 indok közül választhattak volna a párizsiaknak minden egyes alkalommal, amikor elhagyják az otthonukat. Ezenkívül csillaggal megjelölve olyan kivételek is bekerültek a listába, amikor a lakhelyelhagyás akár 30 kilométeres körzetben is engedélyezett (orvos, munkahely, vásárlás, hivatali ügyintézés).

De nemcsak ezen változtattak, hanem a kiskereskedőket érintő boltbezárások ügyében is, mert végül az alapvető szükségletet kielégítő boltok közé bekerültek a könyvesboltok, a zenei termékeket árusító üzletek, a fodrászok, a virágboltok, a barkácsüzletek, az autószalonok, a cipészek, a csokoládéboltok és a borbárok is.

Az Ifop közvélemény-kutatóintézet vasárnap megjelent felmérése szerint a franciák 34 százaléka véli úgy, hogy a kormány képes a járványhelyzetet kezelni, miközben a közvélemény eddig jó véleménnyel volt a kormányzati intézkedésekről. Emmanuel Macron államfő tetszési mutatója pedig egy éve 40 százalék felett van a hibás döntések ellenére is. Az elemzés szerint azonban az a tény, hogy januárban, amikor az egészségügyi szakemberek kérték a lezárást, az államfő erre nem volt hajlandó, a következő hetekben ellene fordítható, ahogy az oltási kampány lassúsága is. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó