Karácsony: Budapest is elnémul egy percre, hogy megemlékezzünk a járvány áldozatairól

járvány
2021 március 21., 10:38

Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be, hogy Budapest is csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez. Ennek részeként néhány nap múlva egy perc csenddel emlékezhetünk meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit.

„Március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány. És ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal, orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, mentősöknek, és azoknak is, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városainkat és Magyarországot”

- írja a főpolgármester.

Karácsony Gergely
photo_camera Karácsony Gergely Fotó: botost/444.hu

Megemlíti, hogy Magyarország még soha nem volt ilyen szomorú listán első helyezett: a szombati és a pénteki halálozási adatok alapján egymillió főre vetítve Magyarországon haltak meg a legtöbben egész Európában.

Azt is írja: „Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem. A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra.”