Tállai András úgy látja, a magyar kormány nagyon jól megvédi a gazdaságot a járványtól

gazdaság
2021 március 21., 07:26

A munkáltatói adómentesség, a hitelmoratórium, a családtámogatások meghosszabbítása, a kamatmentes gyorskölcsön, a falusi kisboltok támogatása és a bértámogatások nagy segítséget jelentenek a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozóknak, munkavállalóknak és családoknak. A sokoldalú intézkedések a gazdaság gyors újraindítást is biztosítják - tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Tállai szerint a magyar hitelmoratórium egyedülálló az Európai Unióban, a kisgyermekes szülőket pedig segíti a lejáró gyes, gyed és gyet jogosultságok meghosszabbítása. Az államtitkár említette a kormány négyes kedvezményrendszerét, ami szerinte segíti a járvány által leginkább sújtott ágazatokat. Ide sorolja a katások adóelengedését, a munkáltatói adómentességet, a bértámogatást és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. Tállai kitért a január óta újra elérhető a kutatók és fejlesztők bértámogatási programjára is.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön lehet a biztosíték arra, hogy Magyarországon lesz a leggyorsabb a gazdaság újraindítása - mondta Tállai András.

Az Eurofound március 11-én megjelent tanulmánya szerint 2020 áprilisában az összes EU-tagállam közül Magyarországon kapott arányaiban a legkevesebb munkavállaló bértámogatást. A legtöbb munkavállaló arányaiban Horvátországban, Olaszországban, és Cipruson kapott bértámogatást, a legkisebb mértékben pedig Magyarországon, Lettországban és Finnországban.

(via MTI)