Magyarországon kapott arányaiban a legkevesebb munkavállaló bértámogatást 2020 tavaszán az EU-ban

járvány
2021 március 11., 16:35

2020 áprilisában az összes EU-tagállam közül Magyarországon kapott arányaiban a legkevesebb munkavállaló bértámogatást, írja a G7 a Eurofound csütörtökön megjelent tanulmányára hivatkozva.

A legtöbb munkavállaló arányaiban Horvátországban, Olaszországban, és Cipruson kapott bértámogatást, a legkisebb mértékben pedig Magyarországon, Lettországban és Finnországban.

photo_camera Fotó: Eurofund

Németországban, ahonnan a rövidített munkaidő (kurzarbeit) program származik, az állam a munkavállalók 20 százalékának bérét támogatta, Ausztriában a támogatottak aránya elérte a 30 százalékot, de ezzel is csak a hatodik helyre kerültek.

2020 tavaszán, a koronavírus-járvány első hullámában a legtöbb uniós országban államilag támogatott csökkentett munkaidős foglalkoztatási programok bevezetésével próbálták kezelni a válságot.

A Eurofund tanulmányában megjegyzi, hogy ezek az adatok a tavaly tavaszi adatokra vonatkoznak, a határidőket több ország vagy meghosszabbította, vagy a programot más formában vezették be, így Magyarországon is, ahol ahogy a G7 is írja, bértámogatást csak meghatározott szektorokban lehetett kapni.