A világon senki sem döbben meg: Mocsai Lajosék támogatják a „modellváltást”

oktatás
2021 március 22., 20:46

A Testnevelési Egyetem közölte, hogy „Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor és Dr. Genzwein Ferenc kancellár előterjesztésére” az egyetem szenátusa tárgyalta az intézmény közérdekű vagyonkezelő alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé történő átalakulását.

Mocsai Lajos szerint „az új működési modell megvalósítása a Testnevelési Egyetem alapvető szakmai, akadémiai autonómiájának megőrzése és fejlesztése mellett az intézmény hosszútávú fennmaradását, működési stabilitását és hatékonyságát szolgálja”.

Az előterjesztést a 20 jelenlévő szenátusi tag, 18 igen és 2 tartózkodás mellett támogatta.

Mocsai Lajos beszédet mond az egyetem új központi épületének átadásával egybekötött tanévnyitó ünnepségen a Testnevelési Egyetem XII. kerületi Alkotás utcai K épületében 2018. szeptember 18-án.
photo_camera Mocsai Lajos beszédet mond az egyetem új központi épületének átadásával egybekötött tanévnyitó ünnepségen a Testnevelési Egyetem XII. kerületi Alkotás utcai K épületében 2018. szeptember 18-án. Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Dukán András Ferenc, a Momentum politikusa szombaton a Facebookra azt írta a tervezett átalakításról, hogy:

„Az elmúlt hónapokban teljesen világossá vált, hogy az alapítványi átalakítások jelen formájukban a Fidesz hatalmának bebetonozásáról szólnak. Az egyetemek fenntartói jogait egy olyan visszahívhatatlan kuratórium gyakorolja az átalakulás után, amelynek tagjait a mostani kormány megbízatási határidő nélkül nevezi ki.

Egy ilyen jelentős átalakítás egy jogállamban hosszú egyeztetéseket igényelne, nem egy hétvége alatt hoznák meg a döntést. Persze, ismerhetjük az előzményeket, a Fidesz kétszer is törvényt módosított, hogy Mocsai Lajos rektor lehessen ezen az egyetemen, nem meglepő, hogy az egyetem érdekei vagy a demokratikus alapelvek helyett Orbán Viktorhoz hűséges.”