Árvíz pusztít Ausztráliában, egy családot csak helikopterrel tudtak kiemelni a házából

Óriási árvíz sújtja Ausztrália dél-keleti részét, ahol tavaly sokan megszenvedték a szárazságot és a bozóttüzeket is. 

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Szakértők szerint ötven évente egyszer tapasztalni hasonló esőzést. A folyók utakat és hidakat árasztottak el, 150 iskolát bezártak. A Hawkesbury folyó 13 méteren tetőzhet, és helyenként ezer miliméter csapadék hullhat, írja a BBC.

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Mostanáig nagyjából 18 ezer embert evakuáltak. Sokakat az autójukból mentettek ki, egy teljes családot pedig csak helikopterrel tudtak kihozni a házból. Különösen nagy veszélyben vannak azok, akik Sydney északi és nyugati, alacsonyabban fekvő területein élnek.

Fotó: SAEED KHAN/AFP

Gladys Berejiklian új-dél-walesi miniszterelnök azt mondta, nem ismer hasonló időszakot az állam történetéből, amikor ilyen extrém időjárással kellett megküzdeniük egy járvány közepén.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó