Éveken át kémkedhettek dolgozóik után a francia IKEA vezetői

külföld
2021 március 22., 13:00

Hétfőn indul az IKEA franciaországi leányvállalatának bírósági tárgyalása, miután az ügyészség 15 egykori dolgozót, köztük magas beosztású vezetőket vádolt meg azzal, hogy magánnyomozókon keresztül kémkedtek beosztottjaik és vásárlóik után.

A botrány 2012-ben robbant ki, amikor a Le Canard Enchaîné című szaitirkus lap publikálta az IKEA és egy magánnyomozó cég levelezését. Ebből kiderült, hogy az IKEA egy több milliós rendőrségi adatbázisból akarta megszerezni a dolgozóira és vásárlóira vonatozó részeket. Az adatbázisban bűncselekmények elkövetői, áldozatai és szemtanúi szerepeltek. Az ügyészség a 2009 és 2012 közti időszakot vizsgálta, de állításuk szerint a gyakorlat már tíz évvel korábban is létezett.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A vádlottak közt van Stefan Vanoverbeke, a francia IKEA egykori vezetője és Jean-Francois Paris volt kockázatkezelési vezető is. Az ügyészség szerint utóbbi küldte el a magánnyomozó cégnek a vizsgálandó emberek listáját. Az AFP hírügynökség információi szerint a magánnyomozók 600 ezer eurós számlát állították ki.

Egy email tanúsága szerint egy „korábbi példaértékű munkavállalót”, aki egyszer csak tiltakozni kezdett, azért akartak kivizsgálni, mert attól tartottak, „ökoterroristává” válhat.

A vádlottak akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.