2,9 millió dollárnyi kriptovaluáért árverezték el Jack Dorsey első Twitter-posztját

Egy Malajziában élő üzletember vásárolta meg egy árverésen Jack Dorsey Twitter-alapító első Twitter-posztját, összesen 2,9 millió dollárnyi kriptovalutáért. A vásárló, Sina Estavi a tranzakciót ahhoz hasonlította, mintha megvette volna a Mona Lisát, de ebben valószínűleg nincs igaza. 

Dorsey egy jótékonysági árverésen bocsátotta licitre az első bejegyzését, amiért a vásárló egy évek óta feltörekvő kriptovalutában, etherben fizetett. A Twitter-posztot a mostanában nagyon felkapott NFT-formátumban árverezték el: ezek a nem helyettesíthető zsetonok (non-fungible token) egy digitális termék teljesen egyedi, nem sokszorosítható nyomai. A napokban a G7 foglalta össze röviden, amit e nagyon divatossá váló, de valójában rengeteg kérdést felvető műfajról tudni lehet. 

Dorsey közölte, hogy a posztért befolyó ethert bitcoinra fogja váltani, és utána felajánlja a Give Directly nevű jótékonysági szervezet afrikai missziójának. 

Dorsey első posztja ettől ugyanúgy ott marad a Twitteren, bárki számára hozzáférhetően, hiszen a malajziai cégvezető abban az értelemben nem magát a posztot vette meg, hogy nincs joga letörölni vagy módosítani. Hanem csak az azt reprezentáló digitális zsetont. E mellé meg fogja kapni a poszt metaadatait tartalmazó dokumentumokat, illetve egy digitális igazolást, melyet Dorsey ír alá. 

Mint a BBC cikke megjegyzi, érdemes arra számítani, hogy a közeljövőben egyre több hasonló sztorit hallunk majd, és hírességek, influenszerek fogják értékesíteni az online tevékenységeiket reprezentáló zsetonokat. 

Az NFT-kel való kereskedés évek óta zajlik, de igazán híressé azután vált, hogy március elején a Christie's 69 millió dollárért árverezte el Beeple alkotását. Ez volt az első teljesen digitális mű, amelyre az aukciósháznál licitálni lehetett. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.