A 100 négyzetméter alatti üzletekben egy vevő tartózkodhatna 5-10 négyzetméterenként az iparkamara javaslata szerint

járvány
2021 március 23., 18:01

Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a szerdai kormányülésen a boltok általános bezárása helyett négyzetméter-alapú korlátozásról tárgyalnak. Az ötletet egyébként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adta a miniszterelnöknek.

A kamara közleménye szerint ez a gyakorlatban így nézne ki:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhatna.
  • A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre a kamara javaslata szerint.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében szerintük egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. A kamara szerint ezeknél is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó.
  • Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasolják, amit az üzemeltető köteles ellenőrizni.

A kamara szerint a higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kell a kézfertőtlenítést a kamara javaslata szerint.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter-alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal - például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata, és csak ezek teljes körű teljesítése esetén kerülhet sor a nyitásra.

Az MKIK javasolja a védettségi kártyával rendelkezők szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkezők a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni.

A szervezet ezeken túl azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

A Magyar Orvosi Kamara inkább zárna

Ezzel szemben a Magyar Orvosi Kamara hétfőn azt mondta, hogy a plázák, bevásárlóközpontok azonnali bezárására és szigorúbb korlátozásokra lenne szükség, mert „a népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon”.

Ezért a MOK azt kéri a döntéshozóktól:

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát;
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek;
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Orbán kedden azt mondta, hogy amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottak be, addig nem lehet megkezdeni az újraindítást sem, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak. (via MTI)