Ennél megtévesztőbben nem is tudósíthatna a járványról az állami média honlapja

járvány
2021 március 23., 09:03

Egy éve zajlik a járvány Magyarországon, aki figyeli az adatokat, egy éve tudja, hogy keddenként visszaesik az új fertőzöttek száma. Egyszerű a magyarázat: hétvégente kevesebb tesztet végeznek. Most sincs ez másképp, az operatív törzs reggeli jelentésében 5481 új eset szerepel, feleannyi, mint az utóbbi napokban.

Közben most jelentették a legtöbb halálesetet a járvány kirobbanása óta (252), közel 600-zal nőtt a kórházban levő fertőzöttek száma, és majdnem 1400-an vannak lélegeztetőgépen. Sosem voltunk ennél nehezebb helyzetben.

Könnyű kitalálni, mit emelt ki ebből az állami média honlapja:

photo_camera Fotó: hirado.hu

Nem is lehetne ennél félrevezetőbb módon tálalni a helyzetet. Nemcsak azért fals a közpénzből fenntartott média címadása, mert elhallgatja a katasztrofális kórházi állapotokat, hanem azért is, mert ebből az adatból még csak arra sem lehet következtetni, hogy lassulna a fertőzés terjedése.

Kedden kiemelni a fertőzöttek számát semmi másra nem jó, csakis az emberek megtévesztésére.A hír szövegét az operatív törzs oldaláról vették át, de akkor már jobban tették volna, ha a címen sem gondolkodnak, egyszerűen átmásolják azt is: „1 millió 636 ezer a beoltottak száma, 5481 az új fertőzött és elhunyt 252 beteg”.

Persze, nem olyan meglepő ez azok után, hogy múlt héten az állami tévé Belgiumban tomboló járványról tudósított anélkül, hogy szóba hozta volna a sokkal rosszabb itthoni adatokat.

De nemcsak a hirado.hu, a teljes kormánysajtó örömmel futtatta az alacsony fertőzésszámokat a hosszú hétvége után, amikor szintén a kevés teszt okozta a visszaesést.