Négy százalék körül lehet az infláció az MNB szerint

gazdaság
2021 március 23., 16:08
  • Az MNB Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a kamatokat.
  • Éves szinten idén 4,0 és 6,0 százalék közötti GDP-növekedéssel számolnak.
  • Az infláció a második negyedévben megközelítheti az 5 százalékot.
  • Éves szinten idén 3,8-3,9 százalékos inflációval számolnak.

A következő hónapokban az inflációs bizonytalanság lehet a legnagyobb kihívás, nyárig átmenti kiugrások is előfordulhatnak - írta az MNB Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában. A testület változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem változtatott a kamatfolyosón sem. Hozzátették, hogy az MNB továbbra is az árstabilitást tekinti a legfontosabbnak.

Értékelésük szerint a globális folyamatokat továbbra is a koronavírus határozza meg, elsősorban az oltási folyamat, amely azonban világszerte lassú. A laza monetáris kondíciók továbbra is tartósnak látszanak mind a térségben, mind a világ más részein.

A monetáris tanács szerint a belföldi helyzet bizakodásra ad okot. A magyar gazdaság az uniós átlagnál kevésbé esett vissza, a munkanélküliség aránya alacsony, a beruházások szinten maradtak, és gyorsan helyreállhat mind a kínálati, mind a keresleti oldal. Utóbbit a lakosság jövedelmének emelkedése is támogatja, ráadásul az oltások jobban haladnak, mint másutt Európában - tették hozzá. A várakozásokhoz képest a folyó fizetési mérleg egyenlege szintén kedvezőbben alakult, és várhatóan tovább javul a következő években. Az államadósság az idén ismét csökkenő pályára áll, az ország nettó külső adóssága tovább mérséklődik.

A GDP-növekedés egyelőre mérséklődik a korlátozások meghosszabbítása és a termelési láncokban jelentkező fennakadások miatt.

Éves szinten idén 4,0 és 6,0 százalék között, jövőre 5,0 és 6,0 százalék között alakulhat a gazdasági növekedés.Az infláció a második negyedévben megközelítheti az 5 százalékot, nagyrészt az üzemanyagok drágulása és az adóváltozások miatt.Az átmeneti hatások kifutásával az infláció a nyári hónapoktól visszatér a jegybanki toleranciasávba. Éves szinten idén 3,8-3,9 százalékos infláció és 3 százalék körüli adószűrt maginfláció várható. A jegybank figyeli a gazdasági újraindítás hatásait, hogy időben semlegesítse az inflációt erősítő hatásokat.

A monetáris tanács kiemelte, hogy az MNB továbbra is támogatja a gazdaság helyreállítását. Eszközeik közül elsősorban az NHP Hajrá konstrukció, a Növekedési Kötvényprogram és az állampapír-vásárlás jelentőségét emelték ki.

Közölték, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybank továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, és ameddig az inflációs kockázatok indokolják, az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között fennmarad a különbség. Március végén újabb eurolikviditást nyújtó devizaswap tender következik, amely a monetáris kondíciók stabilitásához járul hozzá.

A monetáris tanács kiemelten figyeli a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatvállalás alakulását, és a gazdaság újraindításának inflációs hatásait. Felfelé mutató kockázatok esetén az MNB készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására - olvasható a közleményben. (MTI)