Tíz embert lőtt le egy férfi egy coloradói szupermarketben

külföld
2021 március 23., 05:31

Tíz ember vesztette életét hétfőn az egyesült államokbeli Colorado államban, amikor egy férfi tüzet nyitott egy szupermarketben - közölték a helyi hatóságok.

Az incidens a Denvertől mintegy 45 kilométerre észak-nyugatra fekvő Boulderben történt, helyi idő szerint 14:30-kor, amikor a tettes belépett a King Soopers szupermarketbe, majd azonnal lövöldözni kezdett. Húsz perccel később a helyi rendőrség a Twitterre írta ki, hogy fegyveres incidens történt a szupermarketben, két órával később pedig még mindig arra kérték a lakosokat, hogy kerüljék el a helyszínt.

„Azt hittem, meg fogok halni” - mondta egy 35 éves férfi, aki a King Soopers húsosztályán dolgozott, amikor lövések sorozatát hallotta, majd látta, hogy az emberek a kijárat felé futnak. Ahogy a lövések egyre közelebbről hallatszottak, attól félt, ő is meg fog halni, de végül sikerült a hátsó kijáraton keresztül kimenekülnie. Egy 21 éves pár épp bevásárolt a boltban, amikor a nő puffanást hallott. Először csak azt hitte, leesett valamit, de a puffanást másik 15-20 gyors lövés követte. A férje ekkor kiabált rá, hogy fusson, végül mindketten megmenekültek, és hívták a 911-et.

Egy arra járó gyalogos felvette videóra, ahogy áldozatok hevernek a szupermarket közelében, majd ismét lövést hallott, és látta, ahogy valaki összeesik, ezután viszont elfutott a helyszínről. A videófelvételen innentől kezdve már csak az látszik, ahogy kiérkeznek a rendőrök, és körbeveszik a boltot.

Kommandósok a lövöldözés helyszínén.
photo_camera Fotó: CHET STRANGE/Getty Images via AFP

Az áldozatok között van egy 51 éves rendőr is. A támadót elkapták. A felvételek szerint egy rövidnadrágos férfit vezettek ki bilincsben az épületből, a rendőrség közleménye szerint pedig kórházba szállították a sérülései miatt. A rendőrség nem közölt többet a támadóról, csupán annyit mondtak, hogy nagyon komplex az ügy, és legalább öt napig fog tartani kideríteni, hogy mi történt.

A CNN amerikai hírtelevízió egy meg nem nevezett rendőrségi forrástól úgy értesült, hogy a támadó egy AR-15 típusú gépkarabélyból nyitott tüzet.

A rendőrség későbbre ígért részletes tájékoztatást. A helyszínelés és a tanúk meghallgatása még zajlik.

photo_camera Fotó: JASON CONNOLLY/AFP

Michael Dougherty megyei ügyész tragédiának és rémálomnak nevezte a Boulderben történteket.

Ez volt eddig a hetedik tömeggyilkosság idén az Egyesült Államokban a szerint az adatbázis szerint, amelyet a legalább négy halálos áldozatot követelő lőfegyveres támadásokról vezet az AP hírügynökség, a USA Today című lap és a Northeastern University. Előzőleg a déli Georgia államban, március 16-án egy fegyveres támadó masszázsszalonokba belépve nyolc embert lőtt agyon, köztük hat ázsiai származású nőt.

A tavalyi, 2020-as évben - feltehetően az új koronavírus okozta járvány hatására - átmeneti nyugalom állt be a korábban rendkívüli módon elharapózott fegyveres támadásokban, és számuk az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza. (BBC, NewYorkTimes, MTI)