Trócsányi László szerint az Európai Néppártból hiányzik a sokszínűség és a jövőkép

POLITIKA
2021 március 23., 08:40

Az Európai Néppárt (EPP) a külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására - jelentette ki Trócsányi László fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az Euractiv című brüsszeli hírportálon megjelent Válaszúton a Fidesz és az EPP című keddi írásában.

Trócsányi László közölte, az EPP-ből hiányzik a sokszínűség és a jövőkép.Szerinte, ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni.

Úgy látja, hogy az elmúlt évtized során az EPP fősodra egyre kevésbé képes hűnek maradni a kereszténydemokrata elvekhez, illetve befogadni a saját politikai pártcsaládján belüli különböző elképzeléseket. Az EPP figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy az eltérő múltbeli tapasztalatok és elvárások eredményeképpen a tagállamok teljesen eltérően ítélik meg az európai integráció kérdését.

„Sajnálatos módon Európa újraegyesítése óta az EPP-fősodor számára nehézséget okoz, hogy befogadó viták pluralista színtere legyen” - fogalmazott.

Ezzel összefüggésben kijelentette: mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel. Ehelyett egy olyan egyoldalú vitát támogatott, mely készségesen kompromisszumot kötött a baloldallal.

Szerinte miközben Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává válik a "jogállamiságnak" nevezett elvont ideológiai értékek miatt. Ha az EPP nem gondolja újra európai politikai szerepvállalását, hamarosan teljesen beolvad a baloldalba. A Fidesznek azonban fel kell élesztenie a kereszténydemokrata hagyományt, és ennek megfelelően kell újraszerveznie az európai politikát.

Tavaly, az EU következő, hétéves költségvetési ciklusáról szóló tárgyalások idején a magyar és a lengyel kormány vétóval fenyegette az EU-t, ha a jogállamisági mechanizmushoz kötik a kifizetéseket. Akkor végül Németország közvetítésével egy olyan kompromisszum született, hogy az Európai Bírósághoz fordulhatnak a kritériumok megsértésével vádolt országok, amit Magyarország az utolsó lehetséges pillanatban meg is tett.

Kedden a nagyobb EP-frakciók arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy vegyék komolyabban a jogállamiságról szóló szabályok betartatását, és gyorsítsák fel a szabályok alkalmazását, ne várják meg az Európai Bíróság döntését, ahova Magyarország és Lengyelország fordult a jogállamisági kritériumok elfogadása miatt. (MTI)