A csaknem végleges izraeli választási eredmények szerint Netanjahu csak egy iszlamista párttal együtt lehet képes kormányalakításra

külföld
2021 március 24., 09:21
photo_camera Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Az Izraelben legendásan megbízhatatlan exit-polloknál jobb eredményt ért el a keddi választásokon Benjamin Netanjahu pártja, a Likud és szövetségesei, de a csaknem végleges eredmények alapján éppen nem lesz többségük az izraeli törvényhozásban, a Knesszetben. A 120 fős testületben Netanjahu és szövetségesei 59 mandátumot szereztek.

Így az a sajátos helyzet állt elő, hogy Netanjahu csak az Egyesült Arab Lista nevű, egy iszlamista mozgalom által dominált arab pártszövetség támogatásával tudna kormányt alakítani. A Likud egy megválasztott képviselője, Cahi Hanegbi szerint ez "nem kívánatos", de még "mindig jobb, mint egy ötödik választás". Egyben arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Arab Lista vezetője, Manszúr Abász a választások előtt azt mondta, hogy bármely párttal hajlandó koalíciót kötni, amely aztán képes olyan programokat elfogadni, amelyek kezelik az őt és támogatóit leginkább sújtó problémákat. (Via Haaretz)