A szemétszállítás és a BKV is leállhat egy esetleges sztrájk miatt

főváros
2021 március 24., 08:16

Sztrájkban csúcsosodhat ki a kormány-főváros vita a Népszava szerint. A lap azt írja, a múlt héten egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a fővárosi önkormányzat tucatnyi cégénél és intézményénél a közel 28 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezetek. Az érdekképviseletek már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen, és megpróbálják kiharcolni a legalább 6 százalékos növekedést.

A békés megegyezésre elvileg hét napja van a feleknek. A városvezetés csütörtökre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit, Karácsony Gergely kabinetjét Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli majd.

A főváros hónapok óta hangsúlyozza, hogy komoly bajban van a fővárosi költségvetés. „Csőd szélén tántorogva felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékról” – válaszolta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszava azon kérdésére, hogy milyen ajánlatra számíthatnak a szakszervezetek pénteken.

Kiss azt mondta, megérti a szakszervezeteket, hiszen nem várható el, hogy a munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a nulla százalékból fakadó reálbércsökkentést, a reálbértartó emelés viszont 6 milliárdot venne ki a fővárosi kasszából, csakhogy nincs miből. Kiss Ambrus azt mondta, nem lepné meg, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének, és azt sem tartja kizártnak, hogy a kormány ismét előveszi az „alkalmatlanságról” szóló szokásos politikai paneleket.

photo_camera Maszkot viselő idős férfi száll le egy buszról a János kórháznál 2020. október 12-én Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A BKV vezetése türelmet kért a szakszervezetektől, de Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint ez abszurd, mert szerinte ezzel valójában azt kérik, hogy ne képviseljék a tagjaikat, akik nem tudják elfogadni az infláció miatti bércsökkenést, és a 6 százalékos emelés valóban a minimum.

Naszályi hozzátette, hogy kész forgatókönyvük van a sztrájkra és az elégséges szolgáltatásra. Ha az utóbbit elfogadja a cégvezetés, akkor nem kerül bíróság elé az ügy, és bármikor megtartható a munkabeszüntetési akció.