A szemétszállítás és a BKV is leállhat egy esetleges sztrájk miatt

Sztrájkban csúcsosodhat ki a kormány-főváros vita a Népszava szerint. A lap azt írja, a múlt héten egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a fővárosi önkormányzat tucatnyi cégénél és intézményénél a közel 28 ezer munkavállalót tömörítő szakszervezetek. Az érdekképviseletek már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen, és megpróbálják kiharcolni a legalább 6 százalékos növekedést.

A békés megegyezésre elvileg hét napja van a feleknek. A városvezetés csütörtökre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit, Karácsony Gergely kabinetjét Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli majd.

A főváros hónapok óta hangsúlyozza, hogy komoly bajban van a fővárosi költségvetés. „Csőd szélén tántorogva felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékról” – válaszolta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszava azon kérdésére, hogy milyen ajánlatra számíthatnak a szakszervezetek pénteken. 

Kiss azt mondta, megérti a szakszervezeteket, hiszen nem várható el, hogy a munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a nulla százalékból fakadó reálbércsökkentést, a reálbértartó emelés viszont 6 milliárdot venne ki a fővárosi kasszából, csakhogy nincs miből. Kiss Ambrus azt mondta, nem lepné meg, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének, és azt sem tartja kizártnak, hogy a kormány ismét előveszi az „alkalmatlanságról” szóló szokásos politikai paneleket.

Maszkot viselő idős férfi száll le egy buszról a János kórháznál 2020. október 12-énFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A BKV vezetése türelmet kért a szakszervezetektől, de Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint ez abszurd, mert szerinte ezzel valójában azt kérik, hogy ne képviseljék a tagjaikat, akik nem tudják elfogadni az infláció miatti bércsökkenést, és a 6 százalékos emelés valóban a minimum. 

Naszályi hozzátette, hogy kész forgatókönyvük van a sztrájkra és az elégséges szolgáltatásra. Ha az utóbbit elfogadja a cégvezetés, akkor nem kerül bíróság elé az ügy, és bármikor megtartható a munkabeszüntetési akció. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.