Adathalász program terjed SMS-ben, a rendőrség is nyomoz az ügyben

bűnügy
2021 március 24., 20:28

Egyre többen számolnak be róla, hogy kaptak egy "Csomagja érkezett" kezdetű SMS-t. Az SMS-ben egy link van, amelyre rákattintva egy, a Fedex csomagküldő szolgálat arculatára emlékeztető honlapot nyit meg, amely arra buzdít, hogy a felhasználó töltsön le egy csomagkövető alkalmazást.

Az appot letöltve viszont egy adathalász program került a telefonra, amivel kiberbűnözők személyes adatokhoz, akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz hozzáférni. A program aztán tovább küldi magát, még több telefont megfertőzve.

A Police.hu-n szerdán megjelent közlemény szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya már nyomozást indított az ügyben. A rendőrség azt javasolja, hogy aki kap ilyen SMS-t, ne nyissa meg a linket és ne töltse le az alkalmazást.Aki már letöltötte az alkalmazást, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, ami persze minden adatot töröl a telefonról, úgyhogy ezeket előbb érdemes lementeni. Ha ezt valamiért nem lehet végrehajtani, akkor a rendőrség szerint vírusirtót kell telepíteni a telefonra, vagy szakértő segítségét kell kérni.