Megromlott a büntetőtáborban Navalnij egészsége

külföld
2021 március 24., 17:41

Megromlott a fogolytelepen lévő Alekszej Navalnij egészsége - jelentette ki Olga Mihajlova, az elítélt ellenzéki politikus ügyvédje szerdán a Meduza ellenzéki hírportálnak. Az ügyvéd szerint

Navalnijnak kedd óta bénul a lába, korábban pedig hátfájásra panaszkodott. Az őrizetest pénteken megvizsgálta egy neurológus, aki két ibuprofen gyulladásgátló tablettát adott neki, amitől azonban nem lett jobban.

Mihajlovát nem engedik be a telepre. Leonyid Volkov, a Navalnij civil szervezetét külföldről irányító aktivista Telegram-bejegyzésben írt a gyanújáról, hogy az ellenzéki vezetőt börtönkórházba vitték, amit az intézmény parancsnoksága megpróbál eltitkolni.

Március 15. óta lehet tudni, hogy Navalnijt a Vlagyimir megyei Pokrov 2. "javítókolóniába" vitték a moszkvai börtönből, ahol azután tartották fogva, hogy január 17-én Moszkvában, Berlinből őrizetbe vették. Berlinben pedig azért volt, mert ott kezelték, miután az orosz titkosszolgálat megmérgezte. Hogy tényleg az FSZB állt a merénylet mögött, azt Navalnij maga derítette ki, mikor álnéven fölhívta az akció egyik résztvevőjét, aki részletesen beszámolt neki arról, hogyan próbálták eltenni láb alól.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra egy korábbi, sokak szerint politikai okokból indított sikkasztási ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. (MTI)