Eltörölték a halálbüntetést Virginiában, az USA déli államai közül elsőként

Eltörölte szerdán a halálbüntetést Virginia, elsőként az Egyesült Államok déli államai közül, miután Ralph Northam kormányzó aláírta az erről szóló törvényt, melyet egy hónapja szavazott meg a virginiai kongresszus. Az ötven tagállam közül ezzel Virginia a 23. olyan állam, ahol már nincs halálbüntetés. Ez már csak azért is hatalmas fordulat, mert az amerikai államok közül a legtöbb elítéltet itt végezték ki. Az USA halálbüntetéseket nyilvántartó információs központjának adatai szerint Virginiában annak brit gyarmati ideje óta csaknem 1400 halálbüntetést szabtak ki és hajtottak végre, a legutóbbit 2017-ben.

A demokrata párti kormányzó a Jarrat városi Greensville büntetés-végrehajtási központ előtt írta alá a törvényt. A börtön 1991-es megnyitása óta 102 embert végeztek ki itt. Northam az ünnepélyes eseményen hangsúlyozta, hogy a halálos ítéletet aránytalan mértékben alkalmazták a fekete emberekkel szemben, és egy olyan, hibás igazságszolgáltatási rendszer terméke, amely azt gyakran tévesen alkalmazza. 

Beszélt arról is, hogy 1973 óta országosan több mint 170 halálra ítéltet engedtek szabadon, miután ártatlannak bizonyultak. Köztük volt egy fekete férfi, Earl Washington Jr. is, akit 1984-ben Virginiában nemi erőszakért és gyilkosságért ítéltek el tévesen, és több mint 17 évet ült a börtönben, mielőtt kilenc nappal a kitűzött kivégzése előtt felmentették.

A Greensville büntetés-végrehajtási központ Virginia állambanFotó: SHAWN THEW/AFP

A halálbüntetés eltörlését a Demokrata Párt vitte keresztül az állami törvényhozásban, ahol már második éve van többségben mindkét házban. Főleg azzal érveltek, hogy a büntetést aránytalanul többször szabták ki színes bőrűekre, elmebetegekre és szegényekre.

Az államban jelenleg két férfi van halálsoron, az ő halálbüntetésüket életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatják. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.