Eltörölték a halálbüntetést Virginiában, az USA déli államai közül elsőként

március 25., csütörtök 5:15

Eltörölte szerdán a halálbüntetést Virginia, elsőként az Egyesült Államok déli államai közül, miután Ralph Northam kormányzó aláírta az erről szóló törvényt, melyet egy hónapja szavazott meg a virginiai kongresszus. Az ötven tagállam közül ezzel Virginia a 23. olyan állam, ahol már nincs halálbüntetés. Ez már csak azért is hatalmas fordulat, mert az amerikai államok közül a legtöbb elítéltet itt végezték ki. Az USA halálbüntetéseket nyilvántartó információs központjának adatai szerint Virginiában annak brit gyarmati ideje óta csaknem 1400 halálbüntetést szabtak ki és hajtottak végre, a legutóbbit 2017-ben.

A demokrata párti kormányzó a Jarrat városi Greensville büntetés-végrehajtási központ előtt írta alá a törvényt. A börtön 1991-es megnyitása óta 102 embert végeztek ki itt. Northam az ünnepélyes eseményen hangsúlyozta, hogy a halálos ítéletet aránytalan mértékben alkalmazták a fekete emberekkel szemben, és egy olyan, hibás igazságszolgáltatási rendszer terméke, amely azt gyakran tévesen alkalmazza.

Beszélt arról is, hogy 1973 óta országosan több mint 170 halálra ítéltet engedtek szabadon, miután ártatlannak bizonyultak. Köztük volt egy fekete férfi, Earl Washington Jr. is, akit 1984-ben Virginiában nemi erőszakért és gyilkosságért ítéltek el tévesen, és több mint 17 évet ült a börtönben, mielőtt kilenc nappal a kitűzött kivégzése előtt felmentették.

A Greensville büntetés-végrehajtási központ Virginia államban Fotó: SHAWN THEW/AFP

A halálbüntetés eltörlését a Demokrata Párt vitte keresztül az állami törvényhozásban, ahol már második éve van többségben mindkét házban. Főleg azzal érveltek, hogy a büntetést aránytalanul többször szabták ki színes bőrűekre, elmebetegekre és szegényekre.

Az államban jelenleg két férfi van halálsoron, az ő halálbüntetésüket életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatják. (MTI)