A kormány szerint kibertámadás miatt omlott össze az oltásregisztrációt ellenőrző honlap

járvány
2021 március 26., 11:50

Azért akadozott a csütörtökön elindított kormányzati oldal, ahol a regisztrációnkat ellenőrizhetjük, mert 600 ezer rosszindulatú terheléses kibertámadás érte az első napon, mondta Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A támadás miatt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a rendőrségen feljelentést tesz.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ezután elmondta, hogy az iskolák esetében még nincs pontos újranyitási dátum, de az biztos, hogy tolódni fog, addig pedig oltják a regisztrált pedagógusokat. Az oltás két ütemben fog zajlani a kórházi oltópontokon és már a jövő héten elkezdődik. A pedagógusoknak még csak az 55 százaléka regisztrált, ezért Maruzsa arra kérte a pedagógusokat, hogy most éljenek a lehetőségével, mert egy hónap múlva már nem lesz lehetőségük a soron kívüli oltásra.

Müller Cecília tisztifőorvos az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a 65 év felettieknek 71 százaléka kapta már meg a védőoltást, a magyar lakosságnak pedig 18 százaléka jutott már vakcinához.

A tisztifőorvos sajnálatos hírként elmondta, hogy tegnap 190 ezer AstraZeneca vakcinának kellett volna érkeznie Magyarországra, de ehelyett csak 21 600 érkezett, a várt mennyiség mindössze 11 százaléka.Müller Cecília elmondta, hogy egy magyar szakmai grémium nemzetközi tanulmányok alapján ajánlást fogalmazott meg a várandósoknak az oltásokkal kapcsolatban.

Azt ajánlják minden esetben oltassák be magukat azok várandósok, akik a koronavírusnak leginkább kitett helyeken, területeken dolgoznak. A többiek esetében egyéni mérlegelésre bízzák, ami előtt részletesen kell tájékozódni a háziorvosnál, nőgyógyásznál.

A magyar ajánlás szerint az mRNS alapú vakcinákkal olthatók a várandósok, vagyis a Pfizerrel és a Modernával. A vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de egyelőre ezekről kevesebb a tapasztalat. Az első vakcina csak a 12. hét után adható be, a második pedig csak szülés után. Müller Cecília azt is hozzátette, hogy még zajlanak a vizsgálatok, de nincs bizonyíték arra, hogy magzatkárosító hatása lenne az oltóanyagoknak.