A csecsemőknél is kialakul az immunitás, ha az anyát beoltják

járvány
2021 március 26., 14:09

Az mRNS-alapú vakcinák hatására nagy hatékonysággal termelődik antitest a várandós és szoptató nők szervezetében - állapította meg egy kiterjedt amerikai kutatás. Az eredmények szerint az oltóanyag az újszülötteknek is immunitást ad a placentán és az anyatejen keresztül.

A jelenlegi legnagyobb ilyen irányú vizsgálatot a Massachusetts-i Általános Kórház (MGH), a bostoni Brigham and Women's Hospital, valamint az MGH-hez, az MIT-hez és a Harvard Egyetemhez tartozó Ragon Intézet végezte - olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG) című tudományos lapban bemutatott kutatásban 131 termékeny korú (84 várandós, 31 szoptató és 16 nem terhes) nő vett részt. Mindannyian a két új mRNS-alapú vakcina, a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna egyikét kapták. Mindhárom csoportban azonos volt az antitestek szintje.

Megnyugtató módon az oltás utáni mellékhatások ritkák és a résztvevők között összehasonlíthatók voltak.

„A vakcina kiváló hatékonyságáról szóló hírek nagyon biztatók a várandós és szoptató nők számára, akik az elsődleges tesztekből kimaradtak”

- mondta Andrea Edlow, az MHG szakorvosa, a tanulmány társszerzője.

Az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint a várandós személyek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg súlyosan, nagy eséllyel lesz szükségük kórházi kezelésre, intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre, és nagyobb a rizikója a különböző terhességi szövődményeknek.

Amikor összehasonlították az oltás hatására megemelkedett antitestszintet a megfertőződés miatt, természetes módon megnövekedett szinttel, azt találták, hogy a vakcina hatására lényegesen magasabb volt az antitestek szintje.

A vakcina által generált antitestek minden esetben jelen voltak a vizsgált köldökzsinórvérből és anyatejből vett mintákban.

„Egyértelmű bizonyítékunk van arra, hogy a Covid-19-vakcinák a csecsemőket is védő immunitást váltanak ki. Reméljük, ez a tanulmány arra ösztökéli az oltóanyagok fejlesztőit, hogy felismerjék a várandós és szoptató nők vizsgálatának fontosságát, és bevonják őket a tesztekbe”

- mondta Galit Alter, a Ragon Intézet munkatársa, a tanulmány társszerzője.

A szakértő szerint a fejlesztőknek fel kell ismerniük, hogy a terhesség egy különleges immunológiai állapot, melyben két életet párhuzamosan lehet megmenteni egy hatékony vakcinával. (MTI)